Kaddis – Födő Sándor, Bíró Eszter, EFKZ -Biatorbágyon

Mikor?

2022/09/15    
19:00 - 20:30

Esemény

Födő Sándor: Kaddis /Szólóének: Bíró Eszter/
Kortárs komolyzenei koncert
A belépés ingyenes.

A Kaddis egy ősrégi zsidó ima, amelyet a gyászolók 11 hónapon keresztül mondanak elhunyt szeretteikért. Ez az egyik legfontosabb alappillére a zsidó liturgiának.
Födő Sándor zeneszerző – a világon először, egyedülálló módon – az ima teljes, arámi nyelvű szövegét felhasználta a műben, és a tételekben más tradicionális héber imaszövegek mellett zenét írt az 1944-ben, 23 évesen hősi halált halt izraeli-magyar költőnő, Szenes Hanna és a szintén zsidó származású, hányattatott sorsú magyar költő, Szép Ernő verseihez.
Födő Sándor Artisjus-, többszörös Fonogram-díjas, platina– és aranylemezes zeneszerző és zenész. Számos lemez, film, színdarab zeneszerzője (Radnóti Színház: A gondnok, Szegedi Kortárs Balett: Credo, Rózsavölgyi Szalon: Az ismeretlen), illetve zenészként is közreműködik többek között Presser Gábor, Charlie és Zorán produkcióiban.
Bíró Eszter Fonogram-, eMeRTon, Gundel Művészeti-, és Érték-díjas színész és énekes, – aki zenés színházi (Az Operaház fantomja, Miss Saigon, Elfújta a szél) és filmes (Csoda Krakkóban) főszerepeivel, illetve a Budapest Klezmer Band szólistájaként vált népszerűvé – az est szólistája, egyben a mű létrehozásának megálmodója.
A mű a Holokauszt áldozatai mellett azokért is szól, akik a koronavírus járványnak estek áldozatul.
Közreműködnek:
Bíró Eszter – ének
Födő Sándor – zongora, ütőhangszerek
Sturcz András – cselló
Lesták Bedő Eszter – hegedű
Csonka Gábor – hegedű
Haraszti Krisztina – brácsa
Hegyaljai-Boros Zoltán – brácsa
Szabó Dániel – cimbalom
Hámori János – trombita, sófár
Cserta Balázs – klarinét, tárogató
Hámori Zsófia – fuvola
Szabó Dániel – cimbalom
Kovács Zoltán – bőgő
és az Erkel Ferenc Kamarazenekar, „Biatorbágy Hangja”
Időtartam: 80 perc (1 részben)